Sunday, July 12, 2015

Here I Am.

ASSALAMUALAIKUM

HI AND HELLO

Dah sebulan lebih dah aku bertapa kat sini kan. Dan dah sebulan lebih lah aku tak sentuh pun blog ni. Tak sempat la. Sekarang ni baru ada masa nak update entry. Sebabnya lagi berapa hari dah nak cuti raya. So kelas pun dah tak ade. Bosan dalam bilik on laptop, update blog and lepas tu dah tau nak buat apa.

And by the way, aku dah rasa betapa azabnya life universiti bila tak ada duit. Like me now. Elaun belum masuk, duit dah nak habis. Memang miskin tahap giga lah. But it's okay sebab lagi berapa hari ja lagi nak balik kampung kan but still not okay. How i'm gonna survive? 

Aku dah rasa life universiti. Best tu memang best. Tapi busynya Ya Rabbi, only God knows. Tak terkejar aku. Tambahan pulak aku dapat yang setahun setengah, memang agak busy la compared to yang dapat dua tahun kan. Sebabnya aku ada language. Kena ambil english and arabic. Iye la, aku ni bukannya terrer tahan giga nak examted dua bahasa tu kan. Bersyukur dengan apa yang aku dapat. Aku enjoy ja dalam kelas english and arabic. 

For core subject yang aku ambil for this semester which are, physic, ict and mathematic for foundation. Ada lagi yang aku kena ambil for next sem like chemistry and practical physic. Ahh, nampak macam sikit tapi actually banyak. For me. Buku physic dah la tebal giler, Plus chemistry, sama tebal je macam physic.

Life university ni banyak pakai duit pada awalnya. Tambah aku pulak spesis perut kecik tapi makan banyak, memang banyak giler duit habis kat makanan. Awal sem kan nak kena beli buku, stationaries la, itu ini. Memang banyak pakai duit. Memang kena pandai menyimpan lah. Kalau tak, end up jadi macam aku. Pokai dan kering kontang.

Homesick tak payah cakap. Sebulan lebih aku duduk sini still tak hilang lagi. Rindu la ibu masak. Rindu nak gaduh dengan adik-adik. And you know what, slang aku dah tukar. Poyo ah. Cakap KL dengan orang lain. But accent Kedah tu tak hilang ma. Still di hati. Cuma kadang-kadang aku cakap banyak yang tak faham. Roommate aku pun kebanyakkan orang selatan. Utara hanya aku dan Nad. Dapat pulak roommate yang gila-gila.

Overall, life university ni memang best tapi kena pandai manange masa sebab life sini memang jauh beza dengan sekolah. Dulu sekolah ada orang nak bebel suruh study. Kat sini kau nak study ke, kau tak nak study ke, lantak kau lah nak buat apa pun. Kalau tak takkan lah aku boleh update blog ni kan? Hehe, tak de lah, Joke. Ni sebab ada masa lapang banyak sangat. I can't wait to go home.


2 comments:

  1. Selamat bercuti... Balek kampong.... Woowoowwoo balek kampong hehehe

    ReplyDelete